תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

"הילדה שלנו חיה היום בזכות הדם הטבורי"

אחרי שבתו חלתה בלוקמיה והחלימה לחלוטין לאחר שהושתלו בה תאי גזע מדם טבורי, יובל קדוש שם לו למטרה לעודד הורים לשמור דם טבורי בעת הלידה של ילדיהם: "זה כמו לשלם על ביטוח בריאות"

לפני כעשור, יובל ונעמי קדוש הביאו לעולם את בן הזקונים שלהם, עידו. בניגוד לשני ילדיהם הגדולים, עומר (21) ועמית (20), עם עידו, היה להם ברור מה עליהם לעשות: עם הלידה ישמרו את הדם הטבורי שלו בבנק דם משפחתי. הבת האמצעית, עמית, היא הוכחה חיה לכך. "הילדה שלנו חיה היום אך ורק בזכות דם טבורי", מצהיר יובל קדוש מכפר סבא.

כשהייתה בת שש בלבד, חלתה עמית בלוקמיה. שלל הטיפולים שעברה לא שיפרו את מצבה והרופאים הבהירו להוריה שהסיכוי היחיד שלה הוא לעבור השתלת מח עצם. לאחר ש-360 אלף הדגימות שהיו מצויות באותו זמן בבנק מח העצם בישראל, נמצאו כלא מתאימות, בני המשפחה פצחו במבצע תרומה ארצי בו הזמינו את הציבור להיבדק. למרות שבעקבות המבצע שולשה כמות הדגימות בבנק, עדיין לא נמצאה דגימה מתאימה לבתם.
 
"ואז חל המפנה", מספר קדוש. "הרופאים חשפו בפנינו אפשרות של השתלת תאי גזע מדם טבורי. הם הסבירו שמצד אחד, תאי הגזע האלו מתאפיינים בתכונות דומות של תאי מח עצם, אבל מצד שני הם לא מחייבים התאמה מלאה בין התורם לנתרם".

אחרי שנמצאו מספר מנות דם טבורי עם התאמה חלקית לעמית, היא עברה את ההשתלה. כעבור שנה וחצי התבשרו שהחלימה. כיום, עמית בת העשרים היא צעירה בריאה לחלוטין ולדברי אביה, לא רק שהוא ואשתו מיהרו לשמר את הדם הטבורי של בנם הקטן (שנולד לאחר החלמתה), אלא שמאז הם מעודדים כל הורה לעשות זאת.



עמית קדוש, אז וכיום


דם טבורי לא מסייע רק במקרים לוקמיה. חבל הטבור, המשמש בתקופת ההריון להעברת מזון וחמצן מהאם לתינוק, יכול להיות מקור לתאי גזע ולטיפולים קליניים בעתיד. תאי הגזע הם תאים ראשוניים המשמשים כיום לטיפול בשורה של מחלות ממאירות ומחלות מולדות תורשתיות. בנוסף, תאי גזע מדם טבורי נמצאים גם במרכזם של מחקרים קליניים לטיפול במחלות כמו שיתוק מוחין, אוטיזם ועוד.

 פרופסור ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי, השתלת מח עצם ובנק דם חבל הטבור המרכז הרפואי שיבא, אומר כי "תאי הגזע מדם טבורי יכולים להוות תחליף להשתלה של תאי גזע ממח עצם ומדם פריפרי בקרב חולים במחלות המטולוגיות ממאירות ושאינן ממאירות".





עמית ויובל קדוש, כיום
יובל ועמית קדוש, כיום


כמו ביטוח בריאות

"אומנם את הדם הטבורי של עמית קיבלנו בזכות תרומה מבנק ציבורי, אבל אם בזמנו היינו משמרים את הדם הטבורי של הבן הבכור שלנו, זה היה מקל מאוד על ההליך", אומר קדוש. "ברור לי למה הורים רבים נמנעים מלחשוב על זה. אף הורה לא רוצה לדמיין את הילדים שלו חולים במחלה קשה. אבל אני תמיד אומר שזה בדיוק כמו לשלם עבור ביטוח בריאות, תמיד יכולות לצאת מזה שתי טעויות: הטעות הראשונה שאדם ישלם כל חייו ביטוח, יגיע לשיבה טובה, ויבין שמעולם לא הייתה לו  סיבה לשלם. הטעות השנייה היא שחס וחלילה אותו אדם יקום בבוקר, יגלה שהילד שלו חולה, שכדי להציל אותו דרוש טיפול יקר במיוחד, ושהוא אינו יכול לשלם עליו כי לא עשה ביטוח. ברור שכל אחד יעדיף את הטעות הראשונה".


הליך פשוט, ללא כאב
 

איסוף הדם הטבורי עצמו, הוא הליך פשוט שמתבצע רק לאחר לידת התינוק ולא מהווה בשום אופן סכנה ליילוד או ליולדת. לאחר הלידה, נחתך חבל הטבור, וכשהשליה עדיין נמצאת ברחם, מחדירים מזרק לחבל הטבור, שואבים את הדם המצוי בשליה ומכניסים אותו לשקית איסוף סטרילית.

הורים יכולים לתרום ללא עלות את הדם עבור בנק ציבורי, אך במקרה כזה, מנות הדם יישמרו כדי להציל חיים של חולים מתאימים או עבור צורכי מחקר ולא תינתן עדיפות לבני המשפחה.

אבל אפשר גם אחרת. שימור הדם הטבורי בבנק דם טבורי משפחתי (תמורת תשלום) מבטיח שימוש במנות הדם הנשמרות בבנק רק עבור היילוד ובני משפחתו ומהווה עבורם תעודת ביטוח ביולוגית. ההחלטה לשמור דם טבורי עשויה להציל חיים. לכן, את השימור חשוב לעשות במקום בעל ניסיון, העומד בתקני האיכות המחמירים בעולם ומציע שירות וליווי מקצועי.

פרופסור נגלר מציין שבעבר, החיסרון העיקרי בתאים מדם טבורי היה הכמות: "בעוד שאיכות התאים מצוינת, מדובר בכמות קטנה. ניתן לבצע שאיבה של עד מקסימום 120 סמ"ק. זו הסיבה שבעבר, עיקר השימוש בתאים מסוג זה, נעשה בהשתלות בקרב ילדים". אך כיום, המצב שונה: "עם הזמן, חוקרים הצליחו למצוא פתרונות כדי להתגבר על בעיית הכמות", אומר נגלר. "בין אם זה להשתיל שתי מנות שונות של דם טבורי (הודות לסבילות החיסונית), או על ידי כך שמרבים את תאי הדם באמצעות שיטות שונות במעבדה".

בנק הדם הטבורי של שיבא הוא הגדול והוותיק בארץ ונמצא בבעלותו המלאה של המרכז הרפואי. הבנק עומד בתקנים מחמירים והוא מוסמך ומאושר בין היתר על ידי על ידי ה-FACT/NetCord. בנוסף, בנק הדם הטבורי של שיבא חבר ברשת בנקי דם חבל הטבור האירופאית, NetCord ובאיגוד בנקי הדם האמריקאים AABB. הבנק מאושר ומוסמך ובעל רשיון מטעם משרד הבריאות.