תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

לידה שקטה

מהם סוגי לידה שקטה וכיצד ניתן להתמודד עמה


מהי לידה שקטה?

לידה שקטה היא מצב שבו היילוד נולד ללא רוח חיים בשלבי הריון מתקדמים. הבשורה על אובדן ההריון, אי היכולת לצפות או למנוע אותו, היא בלתי נתפשת ומטלטלת את הצפוי, הידוע והמוכר. המעבר החד מחיים, ציפייה, תקווה והתקשרות לאובדן מוביל לתחושות כגון הלם, ריקנות, יגון, אבל, אובדן שליטה על החיים ועל היכולת לתכננם, והן עשויות להיות מלוות ברגשות אשם (מה עשיתי שגרם לכך). במקביל, לעתים נדרשים גיוס כוחות והיערכות ללידה הבלתי צפויה, ללא הכנה פיזית ונפשית. לידה שקטה היא לידה לכל דבר, כולל הכאבים והקשיים המלווים אותה, המוחמרים ביתר שאת.

קיימים כמה סוגים של לידה שקטה, ובהם:

מוות תוך-רחמי: מוות של העובר בתוך הרחם. הסיבות האימהיות האפשריות לכך הן למשל מצבה הבריאותי של האם לפני ההיריון כגון תת-משקל, משקל יתר ואנמיה קשה, קרע של הרחם (בשל ניתוח קיסרי בעבר), מצבה הבריאותי במהלך ההריון, כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלת כבד, תרומבופיליה (קרישיות יתר), עישון, שתיית אלכוהול וצריכת סמים. הסיבות העובריות האפשריות הן למשל: בעיות כרומוזומליות, מום עוברי, האטה בגדילה, זיהום וקשר הדוק בחבל הטבור. ישנן גם סיבות הקשורות לשליה, כגון אי ספיקת שליה, היפרדות שליה ושליית פתח.

ברוב המקרים האבחון נעשה בעקבות דיווח של האישה על שינוי במספר תנועות העובר או היעדרן. הוא נקבע על ידי רופא וצוות חדר לידה, לאחר שבבדיקת הדמיה נמצא כי אין דופק.

לידה מוקדמת ספונטנית: צירים מוקדמים או פקיעת קרומים וירידת מים לפני שבוע 24 (שלב שבו איברי העובר עדיין אינם מפותחים דיים). שיעור היילודים השורדים בלידה לפני שבוע 24 הוא נמוך מאוד. הסיבות האפשריות להתפתחותה הן למשל זיהום תוך-רחמי, הפרעה בצוואר הרחם, הפרעה בכלי הדם בשליה וברירית הרחם, מומים מבניים ברחם, תת־תזונה, צריכת אלכוהול/ סמים ועישון.

הפסקת הריון יזומה: לידה לאחר אישור של הוועדה להפסקת הריון מתבצעת מכיוון שהמשך ההריון עלול לסכן את האישה (לגרום לה נזק גופני או נפשי) או את היילוד (למשל עקב מום קשה). בהריון מתקדם (לרוב משבוע 24 ואילך) לא ניתן לבצע הפסקת הריון באמצעות טיפול תרופתי, שאיבה או גרידה ויש לזרז את הלידה באופן יזום וללדת את העובר. אם הוא עדיין חי, לפני זירוז הלידה מפסיקים את פעימות לבו. לידה שקטה מסוג זה לא באה במפתיע לבני הזוג והם מגיעים אליה מוכנים יחסית לבני זוג שחוו מוות תוך-רחמי או מוות של העובר בשל לידה מוקדמת.


איך יולדים?

הלידה נעשית בחדרי לידה נפרדים ולא באלו הרגילים. נעשה מאמץ להתאים את ההליך הרפואי למצבה, צרכיה ורצונה של היולדת, כולל מתן משככי כאבים ואפידורל להפחתת הסבל הפיזי למינימום. 


איך נפרדים?

הידע והניסיון הקליני שהצטברו בליווי זוגות לאחר לידה שקטה מראים כי קיימים דפוסי התמודדות שונים; ישנם זוגות שמעוניינים לראות את היילוד לאחר הלידה ואף להחזיק בו, וישנם זוגות שאינם מסוגלים. במקרה כזה ניתן לבקש מצוות חדר הלידה לצלם את היילוד ולשמור את התמונה בבית החולים כדי שיוכלו לראותה בהמשך אם ירצו.

על פי נוהל לקבורת נפלים, עוברים ותינוקות של המשרד לשירותי דת, יילודים שנולדים בלידה שקטה מובאים לקבורה בחלקת עוברים בבית העלמין. ההורים יכולים להיות נוכחים, ובכל זמן ניתן לפנות לחברה קדישא בשיבא כדי לקבל את פרטי הקבורה (בטלפון: 03-5305394). מענה וליווי רבני בסוגיות הקשורות לסיום הריון ניתן לקבל מצבי פורת, רב בית החולים לנשים ויולדות.


היכן ניתן לקבל תמיכה?

במרכז חווה – בריאות הנפש של האישה ניתן לקבל טיפול פרטני, זוגי וקבוצתי לעיבוד האובדן ומתן כלים ותמיכה להתמודדות עם הריון נוסף. הטיפול בטוח ומכיל ומאפשר לשחזר ולבטא כל רגש או מחשבה.