הרדמה אזורית (ספינלית) בניתוחים קיסריים
ניתוח קיסרי הוא אחד הניתוחים הנפוצים בעולם. במרכז הרפואי שיבא לבדו נערכים מדי שנה אלפי ניתוחים מסוג זה. את הניתוח ניתן לבצע תחת הרדמה כללית או תחת הרדמה אזורית (ספינלית). כנהוג ברוב מדינות העולם, גם בשיבא, העדיפות היא להרדמה אזורית.
מהי הרדמה ספינלית?
הרדמה ספינלית היא פעולה בה מוזרק חומר משכך כאבים בין חוליות עמוד השדרה. החומר המוזרק מרדים את העצבים באזור זה וכך מונע כאבים במהלך הניתוח ולאחריו.
איך מתבצעת הרדמה אזורית?
ההרדמה מתבצעת בחדר הניתוח, על ידי רופא/ה מרדימ/ה. לאחר שיחת היכרות קצרה ומעבר על התיק הרפואי, מתבצעת הפעולה בישיבה או בשכיבה. אזור הפעולה עובר חיטוי ואלחוש מקומי. לאחר מכן, מחדירים מחט דקיקה בין חוליות עמוד השדרה עם כמות קטנה של תרופות מאלחשות.
ההכנות והפעולה אורכים כחמש דקות, כאשר ההרדמה עצמה משפיעה תוך דקות ספורות וגורמת לחוסר תחושה זמנית בפלג הגוף התחתון. השפעת החומר נמשכת כשעתיים. תום הזמן הזה, גם התחושה וגם היכולת להזיז את פלג הגוף התחתון יחזרו. חשוב לציין כי במהלך הניתוח את אמורה להרגיש מגע ולחצים באזור הניתוח עצמו, אך אינך אמורה להרגיש כאב.
לעיתים נדירות, ומסיבות שלא ניתן לצפות מראש, ההרדמה הספינלית אינה מספקת למהלך הניתוח. במקרה כזה, נבצע הרדמה כללית בצורה מהירה ובטוחה, כדי לאפשר לניתוח לעבור בהצלחה.
מהן תופעות הלוואי?
תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא ירידה זמנית בלחץ הדם, הגורמת לתחושת סחרור ובחילה. כיוון שכל יולדת מנוטרת במהלך הניתוח, מטפלים בתופעה זו במהירות וביעילות. תופעות מוכרות נוספות שעלולות לפקוד אותך הן גרד ורעד, אך אל דאגה, גם הן נעלמות לאחר זמן מה.
תופעות כמו זיהום או דימום באזור הדקירה, פגיעה עצבית ותגובה אלרגית לחומרי ההרדמה הן נדירות ביותר.
האם כל יולדת יכולה לעבור הרדמה ספינלית?
רוב היולדות יכולות לעבור הרדמה ספינלית לניתוח קיסרי, לאחר הערכה קצרה של הרופא/ה המרדיה/ה. התוויות נגד לביצוע הרדמה ספינלית כוללות מחלות לבביות ונוירולוגיות, מספר טסיות נמוך, בעיות קרישה, עקמת, ניתוחי עמוד שדרה קודמים ושימוש בתרופות נוגדות קרישה ואחרות.
האם הרדמה ספינלית היא בטוחה?
הרדמה ספינלית היא פעולה נפוצה מאוד ומהווה שיטה יעילה ומוכחת להרדמה לניתוחים קיסריים ואחרים. הפעולה נחשבת לבטוחה, מאפשרת הרדמה איכותית וטובה לניתוח, בלי שהעובר נחשף לחומרי הרדמה. בנוסף, היא מאפשרת ליולדת להיות ערה במהלך הניתוח, לפגוש את התינוק מיד עם הלידה ולהיות שותפה לאירוע המרגש.