תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

הנקה זה אמצעי מניעה?

מאת: פרופ' דניאל זיידמ


מידת ההגנה שהנקה נותנת מפני הריון תלויה בתזונה של האישה (אם היא ירודה, ההנקה מונעת הריון יותר זמן), בעוצמת המציצה ובשיעור הוספת תחליפי חלב לתזונה של התינוק.

אם עוצמת או תכיפות המציצה של התינוק פוחתת ההשפעה למניעת הריון פוחתת. זו הסיבה שההגנה בפני הריון פוחתת בעקבות מתן מוצץ לתינוק. אצל נשים שטרם קיבלו מחזור לאחר לידה, ומניקות בהפסקות קצובות ובאופן מלא (ללא תוספות או שימוש במוצצים), כולל בלילה, ההנקה נותנת בששת החודשים לאחר הלידה שיעור הגנה גבוה בפני הריון נוסף, כשל גלולות למניעת הריון (יעילות של 98%).  עם הופעת המחזור הראשון או אם  חלפו יותר משישה חודשים לאחר הלידה שיעור ההגנה פוחת.

עם הנקה מלאה או כמעט מלאה, 70% מהנשים לא יקבלו מחזור בששת החודשים הראשונים לאחר הלידה ורק 37% לא יקבלו כעבור שנה. עם זאת, הנקה מלאה נותנת שיעור הגנה גבוה יחסית של כ- 92% גם לאחר שנה. אצל נשים שמניקות באופן מלא יש לעתים קרובות מעט הפרשה דמית או הכתמה ב-8 השבועות הראשונים שלאחר לידה, אך הדימום הזה לא נובע מביוץ.


אז מתי לקחת אמצעי מניעה לאחר הלידה?

הרבה יותר מוקדם מאשר רוב הנשים סבורות. למעשה, כאשר אישה לא מניקה הביוץ, ועימו האפשרות להרות שוב, יכול להתרחש כעבור כ-4 שבועות לאחר הלידה. מחצית הנשים יבייצו במהלך שש השבועות הראשונים לאחר הלידה. עם הפסקת ההנקה מתרחש הביוץ תוך 30-15 יום.

אצל נשים שלקחו מיד לאחר הלידה כדורים להפסקת ("יבוש") יצור החלב, הרמות של הורמון החלב (פרולקטין) נופלות מהר, והן עלולות לבייץ אף מוקדם יותר, כבר בשבוע השלישי לאחר הלידה. 

אישה שמניקה באופן מלא זוכה להגנה טובה בפני הריון בששת החודשים הראשונים לאחר הלידה, כל עוד לא קיבלה וסת. עם זאת, ההגנה בפני הריון מושלמת רק בעשרת השבועות הראשונים לאחר הלידה, ומומלץ גם לנשים שמניקות באופן מלא להתחיל להשתמש באמצעי מניעה בחודש השלישי לאחר הלידה ולא להסתמך על ההנקה בלבד.