מהפכה בטיפול בלידות שקטות
בשיבא נשים ויולדות הוחלט להירתם לנושא הכאוב ולטפל בכל פרט: חדר לידה ייעודי ללידות שקטות, סיוע בפרידה מהעובר וגם ליווי לאחר החזרה הביתה
חדרי לידה הם בדרך כלל המקום הכי שמח בבית החולים. אבל למרבה הצער, לא כל הלידות נגמרות בחיוכים. לעיתים, קורה הנורא מכל. ב-2021 נערכו 11,000 לידות בשיבא, 117 מהן הסתיימו בלידה שקטה. זהו שיעור קטן מאוד מסך כל הלידות, אבל כל לידה שקטה כזו היא טרגדיה ליולדת ולמשפחתה. כדי לעזור לנשים שעוברות את החוויה הקשה הזו הוקם בשיבא פרויקט מיוחד שנועד ללוות אותן בכאבן.
לידה שקטה, היא לידה שמתרחשת בשלב מאוחר של ההריון, אולם מסתיימת ביילוד ללא דופק. חלק מהנשים מגיעות ללידות כאלה לצורך הפסקת הריון יזומה בשל בעיה, ויש נשים שמגיעות ללידה רגילה ומגלות במהלכה שלעובר אין דופק.
"גם למיילדות כואב הלב בכל לידה כזו", מספרת אורלי בן-גדליה, מיילדת וסגנית אח אחראי של חדר לידה שיבא. "אנחנו רוצות לעזור, להיות שם בשביל הנשים הללו. הקמנו קבוצה מיוחדת בשם 'נאמנות לידה שקטה'. בקבוצה שותפות עובדות סוציאליות, אחיות ומיילדות, מכל המחלקות בתחום: גינקולוגיה, יחידת אם-עובר, יחידת חדר לידה. ברגע שיולדת יוצאת מחדר לידה אחרי לידה שקטה או יוצאת מאם-עובר אחרי הפסקת הריון, המידע עובר בקבוצה ומיד אחת מאיתנו תיגש אליה ותחל את הטיפול שלנו בה. היא לא תישאר לבד בתהליך הזה".
הצוות הרב-תחומי מעניק תמיכה וליווי לבני הזוג ומסייע להם בהתמודדות עם החוויה המורכבת הנלווית ללידה שקטה. לזוגות המעוניינים בכך, מוצעת אפשרות לליווי של הרב צבי פורת, הנותן מענה הלכתי ריגשי ונפשי לזוגות שפונים אליו לגבי נושא הקבורה והבדיקות הנלוות לאחר הלידה.
הכל כדי לא להתעלם מכך שהייתה פה לידה. קופסת זיכרון
קופסת זיכרון להורים
במסגרת הטיפול תקבל היולדת מידע על הטיפול בה, כמו מתן משככי כאבים ותהליך ההתאוששות מהלידה, אבל הצוות ישוחח איתה גם על נושא כואב יותר - פרידה מהעובר. "חלק מההורים רוצים לראות את התינוק או התינוקת וחלק לא. יש כאלה שרוצים צילום ויש כאלה שלא. אנחנו יושבות עם היולדת ומדברות איתה על הכל".
אחד הדברים שהורים אחרי לידה שקטה מקבלים מהצוות בשיבא נקרא "ממורי בוקס" - קופסת זיכרון. הצוות מניח בקופסה טביעות ידיים ורגליים של התינוק/ת בדיו. יש תמונה ששמים בתוך מעטפה, למקרה שההורים ירצו לראות ויש גם זרעים ושתילים שההורים מוזמנים לשתול והצמח גדל אחרי כזיכרון לתינוק או לתינוקת שנולדו. "יש לנו גם קבוצה של מתנדבות פנסיונריות שסורגות כובעים קטנים ושמיכות. אנחנו מלבישים את העובר ומצלמים אותו ואז נותנים את השמיכה והכובע כזיכרון לאמא. הרי לעוברים אין בעצם שום דבר בעולם הזה שיכול לשמש כמזכרת, אבל הכובעים והשמיכות האלה, שנסרגו באהבה ונלבשו על ידי התינוקות לכמה רגעים, הם מזכרת".
בקופסת הזיכרון יש גם מזכר שרושם את המשקל, שעת הלידה ומין העובר, הכל כדי לא להתעלם מכך שהייתה פה לידה.
חדר לידה מיוחד
הטיפול ביולדות לידה שקטה מתחיל מרגע שהצוות בשיבא יודע שמדובר בלידה כזו. "בדרך כלל זה מתחיל במחלקה הגינקולוגית ושם מעדכנים שהגיעה יולדת ללידה שקטה", מספרת בן-גדליה. "יש לנו במחלקה חדר לידה מיוחד, צדדי, ולשם הזוגות מועברים כדי שלא ייחשפו לכל השמחה שמתרחשת בחדרי הלידה האחרים במקביל לכאב הלב שלהם. אנחנו תולים פרפר, שהוא סמל ללידה שקטה, לצד הדלת, כדי שהמיילדות יידעו לא להיכנס לחדר ולהגיד מזל טוב. יש לנו גם חדרון קטן שבו מטפלים בתינוקות עד שהם מועברים לחברה קדישא".
הצוות בשיבא עבר סדנאות מיוחדות כדי ללמוד איך לטפל בנשים ובהורים שהגיעו ללידה שקטה ואף מונתה אחות שתפקידה המיוחד הוא לסייע לזוגות האלה. "אנחנו עושים עבודה רגשית עם היולדות ומשפחותיהן, נותנים להם כלים איך להתמודד. עכשיו אנחנו גם בתהליכי עבודה עם ארגון 'פוטו איז:ריל' על תערוכה של צילומים סביב הלידות השקטות, כי פעם לא דיברו על זה ולא הייתה מודעות, אישה הייתה יולדת ומתמודדת לבד עם זה. היום כן משתפים, כן מדברים, הרי צריך להודיע למשפחה, צריך להודיע לילדים, לפעמים אפילו צריך להודיע לחברים בגן השעשועים, שציפו לראות אח או אחות קטנים ועכשיו אין".
הטיפול לא מסתיים עם שחרור היולדת מבית החולים. הצוות בשיבא שומר על מחברת קשר שבעזרתה מתקשרים אחרי חודש לשאול איך היולדת מתמודדת, כדי שיהיה ליווי מתחילת התהליך וגם אחריו. מרכיב נוסף, שכרגע נמצא בתהליכי עבודה, הוא המשך הטיפול בקהילה, כדי שתהיה תקשורת עם אחות בקהילה כך שהרצף הטיפולי ביולדת יימשך.
נאמנות לידה שקטה של שיבא יולדות. בקבוצה שותפות עובדות סוציאליות, אחיות ומיילדות
התעניינות עולמית
הפרויקט המיוחד זכה לתשומת לב גם מחוץ למרכז הרפואי שיבא וצוות הפרויקט קיבל בזכותו את פרס זיוה טל למצוינות ופריצת דרך באַחֲיוּת וגם את פרס שיבא באַחֲיוּת. גם משרד הבריאות מעוניין בפרויקט. האחות הראשית של משרד הבריאות, ד"ר שושי גולדברג, הקימה ועדה ארצית לטפל בנושא הזה ונציגות שיבא הן יו"ר הוועדה וסגנית הוועדה. "הן מקוות לצאת עם הנושא הזה בכל הארץ כדי ליישר קו בטיפול", מספרת בן-גדליה. "מגיעות לוועדה נציגות מצוותי המיילדות בחדרי הלידה בארץ, מנהריה ועד באר שבע, כדי שיהיה פה קו טיפול אחיד בכל מקום".
הטיפול הייחודי בשיבא עורר עניין לא רק בארץ. "אחת מנאמנות לידה שקטה בשיבא, המיילדת ענבל לוין, נתנה באחרונה הרצאה בנושא הזה לבית חולים בדובאי ונרשמה התעניינות גדולה", מספרת בן-גדליה ומסכמת: "זה נושא שלא הייתה אליו מספיק מודעות לפני, ואנחנו כאן כדי ליצור טיפול הרבה יותר מקיף שיעזור ליולדת ולמשפחתה להתמודד עם מה שקרה".