עיטוף תינוקות
עיטוף תינוקות המתבצע באופן הנכון, תוך הקפדה על כללי הזהירות הנדרשים, יאפשר לתינוק להיות רגוע ושלו יותר. איך עושים את זה?
עיטוף תינוקות הוא נוהג ישן שנעוץ בתרבויות עתיקות, יש שטוענים שהחל לפני יותר מ-4,000 שנה, ונמצא בשימוש בתרבויות שונות גם כיום. העיטוף בא לתת מענה לתחושת החיבוק וההגנה הכל כך דרושים לתינוק. גם בימינו, בין אם בבית החולים לאחר הלידה ובין אם בחודשים הראשונים בבית, ניתן לראות שיותר ויותר מאמצים שיטות לעיטוף תינוקות.
מה זה בכלל ולמה זה טוב?
עיטוף תינוקות מתייחס לפעולה של כריכת בד כלשהו סביב גוף התינוק התוחמת את גופו ומספקת לו תחושת הגנה. עיטוף תינוקות מתייחס לתינוקות מיום הלידה ועד לגיל של כשלושה ארבעה חודשים או עד לשלב בו התינוק מראה סימני התהפכות או תנועות רצוניות בגפיו..
אחד הטיעונים העיקריים לטובת השיטה, הוא שכשגופו של התינוק אסוף ואיבריו מכונסים, מתאפשרת שינה טובה יותר מעצם מניעת ההתעוררות מתנועות לא רצוניות. עצם פעולת העיטוף, מקנה לתינוק תחושת מוגנות המדמה תחושת חיבוק עוטף ומגונן. עיטוף תינוקות המתבצע באופן הנכון, תוך הקפדה על כללי הזהירות הנדרשים, יאפשר לתינוק להיות רגוע ושלו יותר.
מחקרים מראים כי עיטוף מסייע להתפתחות התינוק בכך שמבאמצעותו התינוק מתפנה לחקור וללמוד את העולם סביבו.
עצם פעולת העיטוף מקנה לתינוק תחושת מוגנות המדמה תחושת חיבוק עוטף ומגונן או לחילופין תחושת הרחם העוטף, מחמם ומגן. עיטוף תינוקות המתבצע באופן הנכון תוך הקפדה על כללי הזהירות הנדרשים יאפשר לתינוק להיות רגוע ושלו יותר.
איך עוטפים את התינוק?
בשלב הראשון יש לפרוש את בד העיטוף (שמיכה\ סדין\ חיתול) על משטח ההחתלה או המיטה בצורה אלכסונית. לאחר מכן משכיבים את התינוק על בד העיטוף (רק על הגב, בשום שלב לא להשכיב על הבטן). כעת, מקפלים כל חלק מבד העיטוף מעבר לגוף התינוק כשידיו של התינוק נמצאות על חזהו וכפות ידיו קרובות לפניו. העיטוף צריך להיות הדוק לגופו של התינוק וחובק את ידיו בלבד. כמובן שבפעולת הכיסוי אין לכלול בשום אופן את אזור ראש התינוק וחשוב לוודא שאין שאריות בד עיטוף בקרבת הפנים של התינוק, שעשויות להפריע לזרימת האוויר.
אורתופדים אינם ממליצים לעטוף את רגליו של התינוק, בשל החשש מפריקות ירך.
ברשת תוכלו למצוא אינספור סרטוני הדגמה שיסייעו לכם לבצע את העיטוף בצורה המיטבית.
על מה עליכם להקפיד בעת עיטוף התינוק?
רמת הידוק – יש לוודא כי רמת ההידוק של בד העיטוף מספיקה כדי שהתינוק יחוש בה מצד אחד ומד שני שתהיה מספיק משוחררת ולא לוחצת מדי על גוף התינוקף כדי שתאפשר לו תנועה בגפיים ובבית החזה.
חומר בד העיטוף – מומלץ להשתמש בבד קל ונעים העשוי מחומר טבעי (שמיכה או חיתול מכותנה הם פתרון מצוין)
חום – יש לוודא כי פעולת העיטוף לא גורמת לחימום יתר לתינוק שעשוי להיות מסוכן עבורו
תדירות – מומלץ להשתמש בעיטוף בעיקר בשעות שינה ולאפשר לתינוק שעות ללא עיטוף כדי שיוכל לבצע פעולות החיוניות להתפתחותו כמו הנעת גפיים או מגע כפות הידיים
אוויר – הקפידו לא להשאיר קצוות או לכסות בשמיכה בגובה רב מדי כדי שלא להפריע לזרימת האוויר. הקפידו על שמירת אזור הפה והאף גלויים וחשופים לזרימה חופשיים של אוויר.
משפט לסיום: כמו בכל המלצה שתקבלו עבור התינוק שלכם, הכי חשוב שתקשיבו לעצמכם ולקשר המתפתח עם התינוק. זו הדרך הטובה ביותר לגלות מה נעים לו וטוב בעבורו.
ואם אתם מתנסים באחת משיטות העיטוף, הקפידו על כללי הבטיחות ושמרו על התינוק.