תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

בדיקת סיסי שליה

הבדיקה נמשכת דקות ספורות ואינה כואבת. ניתן לקבל תשובה ראשונית על המומים העיקריים תוך 4-3 ימים בלבד

שם בעברית: בדיקת סיסי שליה

שם באנגלית: Chorionic Villus Sampling - CVS


בדיקת סיסי שליה מיועדת לנשים הנמצאות בסיכון גבוה לפגם תורשתי כלשהו בעובר, בין אם על רקע גיל ובין אם על רקע מחלה תורשתית במשפחתה.



או השאירי פרטים כאן


מהן סיסי שליה?

סיסי השליה אלה אותן "אצבעות" הנשלחות מרקמת השליה וחודרות אל רירית הרחם באופן היוצר מגע חזק, המאפשר מעבר של חומרים בין מחזורי הדם העוברי והאמהי.


איך אפשר ללמוד מסיסי השליה על העובר?

בעת ההפריה מתלכדים תא זרע ותא ביצית על מנת ליצור תא ראשון לחיים. תא זה מתחלק למספר רב של תאים. שבשלב מסוים חלקם ממשיך להתפתח לעובר ומהחלק האחר יתפתחו השליה וקרומי שק השפיר. מכאן שהמקור הגנטי של תאי סיסי השליה ותאי העובר זהה, וניתן לקבל באמצעות דגימה של רקמת סיסי השליה מידע אודות התכונות התורשתיות של העובר.
 

האם ניתן לבדוק דברים נוספים בסיסי השליה?

ניתן לבדוק באבחון טרום לידתי מחלות גנטיות ספציפיות שבדיקתן אינה מבוצעת באופן שגרתי במקרים בהם אין אינדיקציה רפואית ספציפית.
 

האם אוכל לדעת את מין העובר?

מין העובר נקבע על פי מבנה הכרומוזומים שלו, ולכן כחלק מהתשובה תקבלי גם מידע על מין העובר, אלא אם כן תבקשי שמידע זה לא יוכנס לתשובה.


כיצד יש להתכונן לבדיקה?

יש להגיע ללא כל הכנה מיוחדת. אין צורך בצום. יש רק לדאוג לא לרוקן את השלפוחית השתן טרם ביצוע הבדיקה, שכן שלפוחית שתן ריקה אינה מאפשרת הדגמת שק ההריון באמצעות אולטרסאונד. רצוי להגיע לבדיקה עם מלווה.


כיצד מבוצעת הבדיקה?

קיימות שתי דרכים להשגת רקמת סיסי שליה: החדרת מחט (בדומה לדיקור שק השפיר) דרך דופן הבטן והרחם אל עבר השליה או החדרת צינורית דקה דרך צוואר הרחם אל עבר השליה מחוץ לשק השפיר. שתי השיטות מבוצעות תוך הנחיית אולטרסאונד. בשיבא מבצעים את הבדיקה בשתי השיטות, כתלות במיקום השליה ובשיקולים רפואיים נוספים.


חדש: תשובות ראשוניות לבדיקות מי שפיר וסיסי שליה תוך 4-3 ימים


זה כואב?

הבדיקה כרוכה באי נעימות מסוימת. נעשה כל שביכולתנו למנוע זאת. 


כמה זמן נמשכת הבדיקה?

משך הבדיקה משתנה מאישה לאישה. ככלל, מדובר בבדיקה קצרה.


האם הבדיקה אפשרית גם בהריון תאומים?

ככלל, ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה בהריונות תאומים. לעתים יש להגיע לבדיקה רפואית מקדימה.


האם הבדיקה עלולה לגרום למומים מולדים בעובר?

בדיקת סיסי שליה המבוצעת במועד המתאים (בין שבוע 11 ל-13+6) לא כרוכה בתוספת סיכון למומים בעובר לפי המידע הקיים בספרות המדעית. בשנים האחרונות הופיעו דיווחים על מום בקצות האצבעות ביילודים שנולדו לאחר הבדיקה. ארגון הבריאות העולמי (WHO) בדק סוגיה זו ומצא כי לא היו דיווחים על כך כאשר הבדיקה בוצעה אחרי שבוע 10 להריון, וכי שכיחות המום הנ"ל לאחר הבדיקה לא עלתה על שכיחותו הרגילה באוכלוסייה.


מה צפוי לי לאחר הבדיקה?

הבדיקה יכולה להיות מלווה בדימום קל, שכן תלישת רקמת השליה כרוכה בניתוק של מספר כלי דם עדינים המצויים ברקמה זו. לדימום זה אין כל משמעות. אנו ממליצים על מנוחה של יומיים לאחר הבדיקה, טרם חזרה לפעילות רגילה.
 

מתי ניתן לחזור לפעילות?

ניתן לחזור לפעילות רגילה אחרי 48 שעות של מנוחה בבית. פעילות ספורטיבית שגרתית ויחסי מין – לאחר שבוע.


מדוע צריך לעבור בדיקת סיסי שליה אם דיקור מי שפיר נותן מענה לאותם מצבים?

דיקור מי שפיר היא בדיקה אמינה ונוחה לאבחון מומים כרומוזומליים או אחרים בעובר, אולם חסרונה הגדול בכך שהיא מבוצעת בשליש השני להריון (החל משבוע 17). לכן, אם התשובה המתקבלת אינה תקינה ובני הזוג מעוניינים בכך, יש לסיים את ההריון בגרידה מורכבת יותר לביצוע, בהשוואה לגרידה המבוצעת בשליש הראשון.

כמו כן, התשובה המתקבלת מוקדם מונעת מתח מיותר בהמתנה עד כדי מחצית חיי ההריון טרם קבלת תשובת מי השפיר. במחלות אשר אבחונן מושתת על בדיקות מולקולריות, כמו המופיליה, ציסטיק פיברוזיס, X שביר ואחרות, יש יתרון ניכר לדגימת סיסי שליה, שכן כמות ה-DNA המצויה באופן טבעי בסיסי השליה מאפשרת קבלת תשובה מהירה ואמינה בפרק זמן קצר בהרבה.


מדוע, אם כן, אין מבצעים דיקור מי שפיר מוקדם יותר?

ביצוע דיקור מי שפיר מוקדם יותר, בשבוע 15-11 מהווה סיכון גדול יותר לגורל ההריון.


האם המידע המתקבל מדגימת סיסי השליה זהה לזה המקבלת מדיקור שק השפיר?

המידע המתקבל מסיסי השליה זהה עקרונית לזה המתקבל מהתאים המופקים ממי השפיר. דרגת האמינות זהה, למעט מקרים נדירים מאוד שבהם יש צורך לבצע בהמשך גם דיקור מי שפיר בשל קושי טכני לספק תשובה ודאית לאחר דיגום סיסי השליה. בכל המקרים שבהם מבוצע בירור מולקולרי, יש צורך לשלול מצב המכונה "זיהום אימהי", כלומר - ערבוב של תאי עובר ורקמות אימהיות. בדיקה זו מבוצעת בשיטות המשוות דנ"א אימהי ועוברי. איתור של זיהום אימהי ברמה גבוהה מהמותר אינה מאפשרת מתן תשובה מהימנה, ובמקרים אלה אנו נאלצים להמליץ על דיקור מי שפיר בשבועות המקובלים לבדיקה.


האם בדיקת סיסי שליה מסוכנת יותר לאישה מאשר דיקור שק השפיר?

הסיכון בבדיקת סיסי שיליה גבוה מזה של דיקור מי שפיר. אולם היום ברור, לאחר ביצוע מחקרים גדולים רבי משתתפים בקנדה ובארה"ב, כי כאשר מנטרלים את התרומה של גיל ההריון המוקדם להפלות טבעיות, הסיכון להפלות לאחר דיגום סיסי השליה גבוה מעט בהשוואה לדיקור מי שפיר. בשלושת החודשים הראשונים להריון יש כ-15% סיכון להפלות טבעיות, גם ללא ביצוע בדיקה כלשהי. לכן, מאחר שבדיקת סיסי השליה מבוצעת בשליש הראשון להריון, יסתיימו מטבע הדברים חלק מההריונות בהפלה, ללא כל קשר לפעולה האבחנתית.


מתי מקבלים תשובה?

תוך 3 שבועות.


יש אפשרות לקבל תשובה מהירה?

ניתן לקבל תשובה חלקית המתייחסת ל 5 כרומוזומים בלבד תוך 48-24 שעות מזמן ביצוע הדיקור. תשובה זו אינה מחליפה את התשובה המלאה המתקבלת כעבור כ-3 שבועות ובה ניתן מידע על כל מערך הכרומוזומים (מספר ומבנה). בדיקה זו, הנקראת בקיצור QF-PCR מבוצעת על ידי שימוש בגלאי DNA מיוחדים וכרוכה בתשלום נוסף. מבצעים אותה בדרך כלל בנסיבות רפואיות מיוחדות, אך ניתן לבצע את הבדיקה המהירה גם לפי בקשת הנבדקת.

 

האם ניתן לשמור חומר עוברי לבירור עתידי?

כן. ניתן להוציא עוד חומר עוברי בזמן הפעולה, לגדל במעבדה עוד תאים ולהפיק מהם דנ"א, שיישמר כשנה במכון הגנטי. גידול והפקת הדנ"א הם במימון עצמי, לא השתתפות של קופות החולים. אם שומרים את החומר, ניתן יהיה להשלים בדיקות ובירורים בהמשך ההריון אם יהיה צורך.


נא לצרף למייל  שם מלא, מספר תעודת זהות, מספר טלפון הזמין בשעות הבוקר, סיבת הפנייה, הפניית רופא/ה, אולטרסאונד (אם יש). המענה תוך 3 ימי עבודה


באילו בדיקות משתמשים כדי ללמוד מדגימת סיסי השליה על העובר?

  • בדיקת שבב גנטי CMA (צ'יפ גנטי)
  • בדיקה מהירה לגילוי שינויים כרומוזומליים מספריים נפוצים QF-PCR


מתכננת לעבור אצלנו את הבדיקה? עני על השאלון לפני ההגעה>>