בדיקות לבירור אי-פריון בגברים
למה חשוב לברר את מקור אי-הפריון בגבר, ואיך עושים את זה - הבירור המלא
פרופ' ראול אורביטו, מנהל היחידה לפוריות והפריה חוץ-גופית
כ-20% מהמקרים של אי-הפריון מקורם בגבר, ועוד 40%-30% מהמקרים נגרמים כתוצאה מבעיית פריון כפולה – הן של הגבר והן של האישה.
למה חשוב לברר את הסיבות לאי-הפריון אצל הגבר?
- חלק מהסיבות לאי-פריון הן הפיכות, כלומר ניתן לטפל בהן.
- יש סיבות שניתן לעקוף באמצעות טיפולי הפריה חוץ גופית או שימוש בזרע תורם.
- קיימים גורמים לאי-םריון שהם מסכני חיים, למשל גידולי אשך.
- אי-פריון הנובע מהפרעות גנטיות יכול לעבור בתורשה לצאצא.
מה כולל הבירור של אי-הפריון אצל גברים?
בירור ראשוני
- אנמנזה (תולדות החולה) - בירור של תזמון ותדירות יחסי המין; משך אי-הפריון, היסטוריה של מחלות המועברות מינית; היסטוריה של מחלות ילדות (חזרת) או הפרעות\ עיכוב בהתפתחות מינית\ גדילה; מחלות סיסטמיות כמו סוכרת ומחלות דרכי נשימה עליונות; ניתוחים במפשעות\ אשכים; חשיפה לתרופות\ אלכוהול וחומרים רעילים אחרים; סיפור משפחתי של בעיות פריון.
- בדיקות זרע - 2 בדיקות עוקבות בהפרש של 3-1 שבועות.
- במקרים הבאים מרחיבים את הבירור:
- נמצאה בעיה בבירור הראשוני.
- אי-פריון בלתי מוסבר.
- אי-פריון לאחר טיפול שלכאורה פתר את הבעיה בבת הזוג.
בירור מורחב
- בדיקה גופנית - בדיקה כללית עם דגש על מבנה גוף, פיזור שיער, התפתחות שדים; בדיקת הפין ומיקום פתח השופכה, מישוש גודל ומרקם האשכים, אפידידימיס (יותרת האשך); בדיקת ווריקוצלה (ליקוי בוורידי האשכים); בדיקה רקטלית להערכת גודל ומרקם בלוטת הערמונית .
- בדיקת זרע - הבדיקה מבוצעת לאחר 7-2 ימי הימנעות מקיום יחסי מין, כשהגבר מאונן ופולט לתוך כוסית נקייה. על הבדיקה להגיע למעבדה תוך שעה מהנתינה, תוך הקפדה על חשיפתה לטמפרטורה של 37-25 מעלות צלזיוס.
מבין כל המדדים שנבדקים בבדיקת זרע, המורפולוגיה (אחוז הזרעונים שצורתם תקינה בבדיקה מיקרוסקופית) נמצאת בהתאמה הגבוהה ביותר לשיעור ההריון. בבדיקה הנעשית בשיטת Kruger ניתן גם לחזות שיעורי הפריה ירודים ב IVF-ואת הצורך בטיפול במיקרומניפולציה(ICSI) .
- - PCT post coital test בדיקה המיועדת לבחון את טיב הריר הצווארי ונוכחות/ התנהגות תאי הזרע בריר. הבדיקה מתבצעת אצל האישה 8-2 שעות לאחר קיום יחסי מין בתקופת הביוץ. נוכחות של יותר מ-10 זרעונים בתנועה קדימה מעידה על סבירות גבוהה לספרמוגרם (בדיקת זרע) תקין. לעומת זאת, קיומם של פחות מ-10 זרעונים, תנועה לקויה או העדר זרעונים בדגימה אינם משקפים את איכות הזירמה בגבר ויש צורך בביצוע ספרמוגרם.
- הערכה אנדוקרינית - הערכה זו מבצעים במקרים הבאים: זירמה לקויה ובמיוחד, כאשר ריכוז הזרעונים קטן מ-10X106 לסמ"ק; הפרעות בתפקוד המיני; מימצאים קליניים המכוונים לאנדוקרינופתיה (טסטוסטרון נמוך).
ההערכה הראשונית כוללת בדיקת דם ל-FSH וטסטוסטרון. אם רמת הטסטוסטרון נמוכה, יש לבצע בדיקת דם ל-LH ול-testosterone free & total.
אם קיימות הפרעות בזקפה או ממצאים המעידים על אפשרות של אדנומה היפופיזרית (גידול של בלוטת יותרת המוח), מבצעים גם בדיקת פרולקטין.
- בדיקת שתן לאחר אוננות - הבדיקה נערכת במצבים המחשידים ל- retrograde ejaculation(שפיכה לאחור), או נפח זירמה הקטן מ- 1 סמ"ק. זאת לאחר שנשללו מצבים של היפוגונדיזם היפוגונדוטרופיק (חוסר בפעילות הורמונלית) או CBAVD (העדר מולד של צינור הזרע).
- אולטרסאונד אשכים - בדיקה לבירור ממצאים לא ברורים בבדיקה הגופנית. מרבית הבעיות בשק האשכים - ווריקוצלה, ספרמטוצלה, מסות אשכיות ועוד - ניתן לאבחן בבדיקה הגופנית. האולטרסאונד מאפשר קבלת מידע נוסף לגבי גודל הערמונית, סוגר צוואר שלפוחית השתן, שלפוחית הזרע וצינור הזרע.
- בדיקת נוגדנים לזרע - הבדיקה נערכת במצבים המעלים סיכון להיווצרותם של נוגדנים, כמו במצבי חסימה היסטוריה של זיהום גניטלי, טראומה קודמת לאשך או ניתוחי אשכים.
- בדיקת חיוניות הזרעונים - חלק שגרתי מבדיקת הזרע. חשיבותה עולה בנוכחות זרעונים ללא תנועה, על מנת להבדיל בין זרעונים מתים לחיים.