תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

סוכרת הריון

רמת סוכר גבוהה בדם בהריון מעלה את הסיכון לסיבוכים אצל היולדת והעובר. מהם גורמי הסיכון וכיצד מטפלים

שם באנגלית: Gestational Diabetes Mellitus (GDM)


כאשר רמת הסוכר בדמה של האישה ההרה אינה מאוזנת, היא מוגדרת חולה בסוכרת הריון (והריונה נחשב בסיכון גבוה). ארבעה-חמישה אחוזים מכלל היולדות בישראל סובלות מסוכרת הריון. עם העלייה בשיעור ההשמנה באוכלוסייה, עולה גם שכיחות הסוכרת. ברוב המקרים, סוכרת הריון מופיעה במחצית השנייה של ההריון וחולפת לאחר הלידה. במצבים שבהם היא מאובחנת מוקדם יותר, בשליש הראשון, החשד הוא שמדובר בסוכרת טרום-הריונית. 

הסיבות להתפתחות סוכרת בהריון הן הפרשת הורמונים מהשליה, עלייה ברקמת השומן בגוף, ירידה בפעילות הגופנית ועלייה בצריכת הקלוריות. סיבות אלה גורמות לעמידות לאינסולין (ההורמון שאחראי להכניס את הסוכר לתאי הגוף וכך לאזן את רמתו בדם) ולמצב שבו הלבלב אינו מצליח לייצר כמות אינסולין מספקת, שתכניס את הסוכר לתוך התאים ותשמור על רמת סוכר תקינה בדם. 


מהם גורמי הסיכון לסוכרת הריון?

  • עודף משקל

  • היסטוריה משפחתית של סוכרת

  • הריון בגיל מבוגר

  • היסטוריה של לידת עובר מעל 4 ק"ג

  • מוצא אפריקאי ואסיאתי


איך מאבחנים סוכרת הריון?

האבחון נעשה בשני שלבים: בשבועות 28-24 להריון מתבצעת בדיקת סקר - העמסת סוכר - שמטרתה לזהות את הנשים בסיכון (ואינה נעשית בצום). בבדיקת הסקר שותה הנבדקת 50 גרם סוכר, וכעבור שעה נמדדת אצלה רמת הסוכר בדם. אם מתגלה רמת סוכר של 140-135 מ"ג ויותר, עוברים לשלב השני ומבצעים בדיקה אבחנתית - העמסת סוכר של 100 גרם. הבדיקה נעשית אחרי צום של 8 שעות, לאחר שעה, שעתיים ושלוש שעות. שני ערכים הנמצאים מעל לטווח בהעמסת הסוכר הם קריטריון מאבחן לסוכרת הריון. במקרים מסוימים גם ערך חורג אחד בלבד נחשב לסוכרת הריון. ערכי האבחון בבדיקה:
צום ≥ 95 מ"ג/ ד"ל
לאחר שעה ≥ 180 מ"ג/ ד"ל
לאחר שעתיים ≥ 155 מ"ג/ ד"ל
לאחר שלוש שעות ≥ 140 מ"ג/ ד"ל


צפו בד"ר רקפת יואלי, סגנית מנהל המחלקה להריון בסיכון גבוה, מסבירה על סוכרת הריון:


מהם הסיכונים בסוכרת הריון?

הסוכר עובר דרך השליה, לכן גם העובר נחשף לרמה גבוהה שלו. כך נגרמת אצלו הפרשת יתר של אינסולין והוא נתון לסיכונים שונים.

הסיכונים לעובר

  • גדילה מואצת
  • לידה מוקדמת 
  • עיכוב בהבשלת הריאות
  • כליאת כתפיים בתעלת הלידה
  • נפילת רמת הסוכר לאחר הלידה
  • סיכון מוגבר להשמנה בהמשך החיים


הסיכונים ליולדת


האם העובר בסיכון מוגבר לפתח מומים?

סוכרת הריון מופיעה במחצית השנייה של ההריון, שלב שבו איברי העובר כבר נוצרו, לכן אין סכנה מוגברת למומים. שכיחות של מומים אופיינית לנשים הסובלות מסוכרת שקדמה להריון. לעתים קשה להבחין בין שני המצבים, לכן נדרשת מידת זהירות גדולה בכל הקשור לשלילת מומים בעובר.


האם העובר בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת?

לסוכרת הריון יש מרכיב גנטי. כלומר, הנטייה לפתח סוכרת יכולה לעבור בתורשה. לא מדובר בנטייה לפתח סוכרת נעורים אלא סוכרת מסוג 2 (סוכרת של מבוגרים). מחקרים מראים כי סוכרת הריון לא מאוזנת, הגורמת ללידת עובר גדול, מעלה משמעותית את הסיכון שלו ללקות בסוכרת בהמשך החיים.


איך מטפלים בסוכרת הריון?

סוכרת הריון מצריכה מעקב רפואי תכוף וקפדני יותר מאשר הריון רגיל כדי לאזן את רמת הסוכר של האם, לפקח על גדילת העובר, לזהות סיבוכים ולמנוע אותם. הטיפול כולל: 

  • דיאטה: זהו השלב הראשון בטיפול. מטרתה של הדיאטה היא להפחית את כמות הפחמימות במזון. במסגרת הדיאטה על האישה לאכול ארוחות בשעות קבועות כדי למנוע רעב. כאן תוכלו לקרוא על הנושא בהרחבה

  • פעילות גופנית: מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה 30-20 דקות ביום שכן היא מסייעת באיזון רמת הסוכר בדם (יש להתייעץ עם רופא/ה לפני כן). 

  • מדידה קבועה של רמת הסוכר בדם: המדידה נעשית בעזרת מכשיר ביתי נייד. בדרך כלל יידרשו ארבע מדידות מדי יום - בצום, ושעה לאחר כל ארוחה (בוקר, צהריים וערב). חשוב מאוד לבצע את בדיקות הסוכר בקפדנות ולכתוב את התוצאות בטבלה מסודרת. הבדיקה הביתית מאפשרת לאישה ההרה ולצוות המטפל להעריך את איזון הסוכר בדם.

  • טיפול תרופתי: ברוב המקרים דיאטה מביאה לאיזון רמת הסוכר בדם. אם לא הושגו התוצאות הרצויות, יש להוסיף טיפול באינסולין. לאחרונה עלתה האפשרות לטפל בנשים בכדורים לסוכרת במקום באינסולין. לדעת רופאים, במצבים מסוימים טיפול בכדורים יכול להתאים יותר מטיפול באינסולין.

 

היעדים לאיזון סוכרת הריון (המקובלים בשיבא)

רמת הסוכר בבוקר (לאחר צום של שמונה שעות, שבו ניתן לשתות מים): מתחת ל-90 מ"ג/ ד"ל. 
רמת הסוכר שעה לאחר תחילת הארוחה: עד 130 מ"ג /ד"ל. 
רמת הסוכר שעתיים לאחר תחילת הארוחה: עד 120 מ"ג/ ד"ל. 
 

האם אינסולין מפריע לעובר?

האינסולין אינו עובר דרך השליה ולכן אינו משפיע על העובר.


האם הסוכרת תימשך גם לאחר הלידה?

כ-95% מהנשים שלקו בסוכרת הריון לא יסבלו מסוכרת מיד לאחר הלידה. אבל כמחצית מהן יפתחו במהלך חייהן סוכרת מסוג 2. כדי להקטין את הסיכון, יש להקפיד על ירידה במשקל ועל פעילות גופנית קבועה.

מי שסבלה מסוכרת הריון צריכה לעבור בדיקת העמסת סוכר כשישה שבועות לאחר הלידה כדי לבחון את מצב הסוכר בדמה.


אם קיבלתי אינסולין במהלך ההריון, אצטרך להמשיך להשתמש בו גם לאחר הלידה?

לאחר הלידה רוב הנשים אינן זקוקות לטיפול באינסולין. 


האם ניתן למנוע התפתחות סוכרת בהריון הבא?

נשים שסבלו בעבר מסוכרת הריון נמצאות בסיכון של 70%-80% ללקות בה גם בהריון הבא. ניתן להפחית את הסיכון באמצעות ירידה במשקל ופעילות גופנית קבועה. גם דיאטה דלת פחמימות, שמתחילים בה מיד בראשית ההריון, עשויה למנוע התפתחות חוזרת של סוכרת.

 

למחלקה להריון בסיכון גבוה - לחצו כאן